Ceremóniamester lépésről-lépésre

A ceremóniamester munkájáról sok féle elképzelés él. Pontosan senki sem tudja, mit csinál. Most lépésről-lépésre leírom mindazt, amit legutóbb megléptem.

Ceremóniamester az esküvő előtt

Több alkalommal beszéltünk, találkoztunk, vadul emileztünk, cseteltünk, hogy átbeszéljük az elképzeléseket, esküvő menetét, a forgatókönyvet. A ceremóniamester számára ez az egyik legizgalmasabb időszak, amikor ötletelünk, ismerkedünk, formálunk.

Az előző esküvő után elvittem az öltönyömet a tisztítóba.

Megtisztítottam, lezsíroztam a cipőmet és eltettem pihenni.

Beküldte a pár a kérdéseimre a válaszokat, megismertem a sztorijukat. Jókat nevettem rajta, mert vidáman és őszintén írtak magukról.

Kimentem sétálni, megírtam a dalszöveget.

Meghangszereltem a dalt, majd stúdiómban elkészítettem a zenei alapot.

Felénekeltem a versszakokat és a többszólamú vokált.

A dal hangsávjait egymáshoz illesztettem, az egészet jó párszor újra hallgattam és kiszöszöltem.

Telefonon egyeztettem a kamerásokkal, DJ-vel, mire van szükségük, nekem mire van szükségem, hogyan tudunk együttműködni.

*

Összeállítottam a forgatókönyv-tervezetet, amit elküldtem a párnak a hiányzó infók kitöltésére.

Elhoztam az öltönyömet a tisztítóból.

A visszaküldött a forgatókönyv-változatot véglegesítettem, és kiküldtem szolgáltatóknak az órák egyeztetése végett. Érdekes módon még mindig nem minden ceremóniamester tájékoztatja előre az esküvőn vele együtt dolgozó kollégákat a várható eseményekről.

A Hubadúr-dalt CD-re írtam, majd Aranylemezbe szereltem, és egy „sétáló” CD-t is készítettem, hogy ne kelljen feltörni a díszkeretet, ha meg szeretnék hallgatni a róluk szóló Hubadúr-dalt.

Kinyomtattam a forgatókönyvet akkora méretben, hogy elférjen a zsebemben.

A dalt, a zenei alapot, a végleges forgatókönyvet feltöltöttem a mobilomra, hogy ott is egy helyen meglegyen.

Előkészítettem a párral legyeztetett öltönyt, csokornyakkendőt, kivasaltam az inget és váltóinget. Igen, nálunk a ceremóniamester vasal.

Feltöltöttem az akkumulátorokat a mikrofonhoz.

Leellenőriztem a technikai csomagomat: vezeték nélküli mikrofon, adapter, mikrofon állvány, gitár, pengető, rövid és hosszú kábel, csatlakozó átalakítók bármi eshetőségre, hosszabbításra.

Leellenőriztem a túlélő csomagomat: papírzsebkendő, nedves törlő, fájdalomcsillapító, ragtapasz, olló, szigetelő szalag, biztosító tű, túlélő keksz, szőlőcukor…

Bepakoltam az autóba az Aranylemezt, gitárt, technikai csomagot, túlélő csomagot, öltönyt, cipőt, váltóöltönyt, váltóinget, váltóruhát, pipere cuccot.

Ceremóniamester az esküvő napján

Lefürödtem, belőttem a sérót, szakállt.

Megreggeliztem.

Átnéztem az Útinform honlapján az útvonalat, és meghoztam a döntést, hogy melyik dugó-gyanús szakaszokat hogyan kerülöm el.

Elbúcsúztam a 3 gyerkőcünktől és a feleségemtől, akik jó utat és sok szerencsét kívántak kórusban az ölelések mellett.

Magammal vittem egy szendvicset, gyömölcsöt és egy nagy palack vizet és elindultam.

Útba kanyarintottam az autómosót, hogy tiszta és frissen teletankolt járgánnyal vágjak neki a hosszú útnak.

Út közben Csernus dokit hallgattam – jót tesz a személyiségfejlődésnek, fontosnak tartottam éppen.

A 3 órás út alatt csak egyszer álltam meg.

Felhívtam a páros mindkét tagját, hogy megtudjam, élnek-e még, hogyan vannak. Megörültek, hogy már a közelben vagyok. Jóval korábban indultam, hogy a Balatonra tartó nyaraló forgalmat megelőzzem és elkerüljem.

Az esküvőhelyszínhez közeli modern vadászházban kaptam szállást, az 1-es számú ajtón Huba felirat fogadott. Végig ezt a kedvességet tapasztaltam a készülődés során. Kézzel írt levelek, benne szívhez szóló sorok, viaszpecsét a visszaküldött szerződésen, kedves és örömteli üzenetek.

Letusoltam, átöltöztem és átgurultam az esküvő helyszínére, az erdő közepére.

Egy kedves kis felszentelt kápolna és egy telepített rendezvénysátor várta az ünnepséget a vadásztársaság épülete melletti hatalmas tisztáson. Lesz itt kilométer bőven!

Leparkoltam a már a sátornál álló DJ kisbusza mellé. Pacsiztam a DJ-vel, az örömapával, a cateringesekkel, majd előkerült a vőlegény. Mondta is, hogy itt mindent ők szerveztek, most már pontosan érti, mit tudott volna nekik segíteni egy esküvőszervező.

*

Kedves Huba!
Köszönjük szépen a precizitásodat, a mérhetetlen nyugalmadat és a türelmedet is. Te tartottad igazán kézben az egész estét.
Imádjuk a Hubadúr-dalt, azóta is minden résztvevő ezt keresi rajtunk 😃
Nagyon szépen köszönjük!!
A munkádban további sok sikert kívánunk!

Puszi: Enikő & Ákos

A sátortól cca. 40 m-re állt a vadásztársaság háza, amit a közbenső kerítés miatt 100 m-es sétával lehetett megközelíteni, innen 60 m-re a köves út, ahol a vendégek egy része ad hoc megjelent, A sátor másik oldalán pedig 90 m-re állt a kápolna, ami előtt rendezték el a székeket a szertartáshoz. Onnan szintén 90 m-re állt egy kis sátor, ahová a vendégváró frissítőket, jókívánságcetliket, tollakat helyezték el az asztalokon. Itt vártuk alapból a vendégeket.

Bementem beköszönni a menyasszonynak, akit éppen sminkeltek. Nagy volt az öröm. Meg is kérdezte: ­Hogy tudsz ilyen nyugodt lenni, Huba? – Nekem ez a dolgom, hogy nyugodt legyek. – feleltem.

Átbeszéltük a forgatókönyvet, átvettük a kellékeket, mit hol találok.

Kimentem, egyeztettem a catering főszakácsával a vacsora kezdés időpontjáról, menetéről, rugalmassági lehetőségeiről. Arra az esetre akartam magunkat felkészíteni, ha esetleg valami okból csúszás állna be. Megbeszéltük, mikor lehet véglegesíteni az előételt (tehát mikor teszik rá az utolsó pillanatban a pástétomot), mi legyen nekik a jelzés. A chef megköszönte, hogy erre is időt szakítottam, külön átbeszéltem vele és számukra is megfelelő javaslattal hozakodtam elő.

Bejártam a teljes terepet. Elvittük a 2 nagy gyertyát a szertartás helyszínére, amit az ifjú pár a számukra fontos, ám elhunyt édesapa és nagypapa emlékére fognak meggyújtani rögtön a szertartás kezdetén. Gondoskodtunk gyufáról is.

A DJ már behangosította a sátrat és a kápolna előtti helyet is. Vérprofi hangzás. Most a fényeket szerelik. Egy Ákos koncert se szégyenkezne ezzel a technikával.

Visszamentem a sátorhoz.

A vőlegénnyel egyeztetve a kápolnával szemközti kis sátor alatt a nagy asztalt közelebb vittük a szertartás helyéhez. Hogy elkerüljük a gratulációnál a puszikat és kézfogásokat, pezsgőt „nyomunk” mindenkinek a kezébe. Kijelöltem az asztal helyét, ami immáron elég közelre is került, de annyira távol is, hogy a bevonuláskor az összképet ne zavarja, a fotósok gond nélkül meg tudják majd örökíteni.

Közben megérkeztek a kamerások. Visszamentem a nagy házhoz, ahol már a fára aggatott menyasszonyi ruhát fotózták és köszöntöttem őket. Átbeszéltük, hogyan rendezhetnénk majd a csoportképet, hogyan alakulnak a fényviszonyok. Szerencsénkre a szertartás idejére pont jótékony árnyékba borul a kápolna előtt kikövezett és székekkel berendezett placc.

A házban kivettem a hűtőből a karszalagokat és a kitűzőket és a csokrok mellé rendeztem a bejárat közelében.

Megtöltöttük a papírtörcséreket virágszirommal, odakészítettem a bubifújókat melléjük, és a kis kosár rizst is. Ezt is a bejárat közelébe rendeztem jó logisztikus módjára.

A nagy sátorban a DJ-t megkértem, indítsa el nekem a zenei alapot, ráhalandzsáztam valami imprót, hogy megérezzem az összhatást. Hhhú, valami lenyűgöző volt a hangzás! Mikrofon beállás megtörtént.

Megbeszéltük a vacsora előtti bevonulás részleteit is.

Azután bementem a nagy házba, kibogozni a héliummal töltött lufikat, egy helyiségbe rendeztem őket, hogy amikor a gratuláció zajlik majd, könnyen fel tudjam őket nyalábolni. A menyasszony előbb szerette volna a lufiengedést, de ismerve a vendégek azonnali gratuláció iránt vágyát és a tömegmozgatási optimalizációs függvényt, meggyőztem arról, hogy érdemesebb változtatni a sorrrenden. Kedvesen elfogadta.

Eljött a 17:00 óra, megérkeztek az első vendégek. Jeleztem nekik, hogy a kápolnán túli részen parkoljanak.

A VIP vendégeket az örömapa ebben a nagy házban fogadta egy kis itókával. A nyilvános mosdó is ezen épület mellett állt, a túlsó oldalon. A lassan szállingózó vendégsereg totálisan szétszabdalódott a nagy térben – árnyékot, mosdót, ismerőst, itókát keresve.

Elsétáltam a kis sátorhoz, hogy biztassam az ott ácsorgó vendégeket, vegyenek bátran a hideg frissítőből és írjanak a cetlikre jókívánságokat. Megkértem a felszolgáló fiút, hogy míg nem vagyok ott, ő is biztassa az odatérő embereket.

Visszamentem a nagy házhoz, és a befutó családtagokra a karszalagot illetve a kitűzőt felszereltem.

A kint várakozó, ácsorgó vendégeket eligazítottam a kis sátor irányába, meséltem nekik a cetlikről is. A menyasszony elképzelése az volt, hogy a lufival mindenki a saját kívánságát engedje fel, tehát kívánhat önmagának is, a párnak, vagy akárkinek is valamit. Lehetőleg jót.

A nagy házban újra becsekkoltam és jeleztem, hogy nem sok idő van már hátra, akinek nincs már dolga, jöjjön le az emeletről, jöjjön ki a helyszínre.

Felkaptam a szirmokat, bubikat, rizst és elvittem a szertartás közelébe helyezett nagy asztalhoz.

Váltottam pár szót a közben megérkezett atyával és egyeztettük a bevonulás jelzését, valamint a kivonulás menetét. Ő kikíséri a párt a boldogságkapuig, ott megállnak, lesz egy fotó, ő visszajön.

A sátorban az elkészült dekorációt és terítéket örökítették meg a kamerások, hangulatképeket rögzítettek. Elmondtam nekik is a bevonulást és kivonulást.

A nagy házban ismét kértem a vendégeket, hogy hagyják el a terepet. Sőt már a vőlegényt is rávettem, hogy a saját rokonaira hasson.

A ház előtt botorkáló vendégeknek is jeleztem, hogy hamarosan kezdődik a szertartás, merre menjenek, amikor az örömapa megszólal mögülem, hogy gyertek csak be! Ez nyilvánvalóan egy dilemma a ceremóniamester munkájában: hogyan és mennyire hasson a gyorsításra akkor, amikor az utolsó pillanatban beeső VIP vendégeknek is meg szeretnék adni azt a szeretetet, figyelmet, gondoskodást, amit az eddigieknek. Az atya tulajdonképpen ráér, már nem siet, hiszen velünk marad a vacsorára. A menyasszonynak és édesapjának fontos ez az előre eltervezett gesztus. Akkor én elengedem, és csak óvatosan jelzem, hogy idő van, és tudom, hogy ők a lehetőségeikhez mérten, a processt lefuttatva úgyis jönnek majd.

Összefoglaltam a párnak is a kivonulást, hogy a boldogságkapuig jönnek ki, ottmaradnak, én addig kiosztom a szórnivalókat és a járda mellé rendezem az embereket, utána sétálhatnak a folyosón végig mindenki örömére. Jeleztem nekik, hogy a csokrokat ne keressék, ott nyomom majd a kezükbe.

A kis sátorhoz kivittem a menyasszonyi csokrot, a koszorús lány csokrát és a dobócsokrot, letörölgettem a szárainak végét, ne csöpögjön belőle a víz.

A szertartás helyszínén feltöltettem minden sort, minden székre ültettem valakit, ne legyen hézagos, hiszen úgy látszódna, mintha valaki nem jött volna el. A távolabb lehorgonyzott vendégeket közelebb invitáltam és elosztottam őket, hogy jobbra is, balra is álljanak a székek mögötti kövezeten. Elrendeztük a tanúkat is.

Tájékoztattam a vendégeket a mobilhasználatról (szerencsére térerő sem volt!), a bevonulásról, kivonulásról, megkértem őket a fotózás mellőzésére.

A felszolgálót még megkértem, hogy a kis sátortól a nagy asztalhoz hozza el a palackgyűjtő nagy kosarat, hogy a szertartás után a vendégek oda tudják kidobni az üres palackokat és ne kelljen nekik cipelni, vagy külön sétálni velük sokat.

Visszamentem a köves úthoz, ahová befutott az autóval a pár. Beállt a járda elejére a vőlegény az édesanyjával, leellenőriztem, hogy megérkezett és jól van a menyasszony is. Kezébe nyomtam a csokrot, a koszorús lánynak is adtam egyet.

Jeleztem a papnak messziről, hogy indulhatunk. Nézett felém a kántor és a segítője is. Vártam, hogy a megbeszéltek szerint indul a zene és akkor indulhat a vőlegény. Megértve a jeleimet, már a DJ is odament a 10 m-re lévő hangosító pult mögül és odahajolva jelezte nekik, hogy indulhat a zene. Mivel nem indult, hát akkor elindítottam a vőlegényt, hátha arra elkezdenek zenélni. Így is történt.

A megfelelő pillanatban indítottam a soron következőt.

A szertartás elkezdődött. Vittem a napon álló felszolgálóknak a kis sátorból egy kis hűs vizet, jól esett nekik. Ilyenkor adódik a ceremóniamesternek egy kis pihenés, lazulás: csak figyelni és élvezni kellett az egyházi szertartást. Igazán szépen beszélt az atya. Körbejártam a helyszínt, hogy mindenhol jól és tisztán érthető-e minden szó. Ezt nyilván előttem a DJ is megtette, éppen ezért minden remekül hallatszott.

Zizzent a telefonom a zsebben, hogy elértem a 10.000 lépést a mai napon.

A késve indult szertartás 25 perc helyett 50 percesre sikeredett. A kivonulást követően elrendeztem a vendégeket, gyors tréninget adtam a szirom-rizs-bubifújás rejtelmeiről. Nagyon jól sikerült, ami leginkább a társaság fegyelmezettségének és egyben lazaságának köszönhető.

Jeleztem, hogy még mindig van lehetőség kívánságot írni, pláne, hogy azt a kisasztalt korábban idehoztam közelebb.

*

A koccintós gratuláció alatt összegyűjtöttem a lufikat a nagy házban és a szűk ajtón kicsalogattam őket. Majdnem lebegtem a tisztás felett a cca. 100 lufival. Tenyerem izzadt a 37 ºC-os melegben, izgultam, nehogy kicsusszanjanak a kezemből.

A gratuláción túl lévő embereknek kiosztottam a lufit, végül mindenkinek jutott, egyeseknek kettő is. Aki írt kívánságot, az felköthette a cetlit a madzagra. Elrendeztem a csoportképet, készítettünk pár fotót, majd irányításomra elengedtük.

Kihívtam középre azokat a hölgyeket, lányokat, akik még nem házasodtak meg, ismertettem a csokordobás “játékszabályait” és eldobtuk a csokrot. Egy kislány kapta el, készült a hölgyekkel közös kép, majd invitáltam a vendégeket a kiscsoportos képekre. Meghallottam, hogy a kislány azt mondta anyukájának, hogy ő nem szeretné megtartani a csokrot. Gyorsan visszavettem a szót és megkértem a hölgyeket, maradjanak még a helyükön, a kislány ki fog választani valakit, akinek továbbadja. Újszerű helyzet alakult ki, imádtuk, még izgalmasabb volt, mingt az eredeti. Megörült a csokornak az a hölgy, akinek már a szertartáson kinézte a csiga alakú gyűrűjét a kislány.

A párral egyenként, családonként lehetett fotózni, ezt listából olvasva vezettem és szépen lassan megtudtam mindenkinek a nevét, egyesekét meg is jegyeztem.

Amikor végeztünk, „elmagyaráztam”, melyik irányból vegyük be a sátrat, hogyan foglalhatjuk el a helyünket. Így érvényesül a welcome-tábla, ültetési rend és fotókiállítás, amit nagy gonddal készít(tet)ett a pár.

Mivel a klíma kellemesen cirógatott bennünket a kápolna árnyékában, ezért az elindulás nehézkesen ment sokak számára. Sikerült őket a vacsora mielőbbi kezdésének hírével hatékonyan motiválni.

Ceremóniamester a szertartás után

Amíg a felszolgálók a pohárköszöntő italokat szervírozták, a fotósok megörökítették az IGEN-eket a fényfeliratnál és a fák tövében. Elkészültek azok a kicsoportos képek is, amik elmaradtak pl. babaetetés, -altatás miatt.

A bevonuláshoz felkértem pár srácot, hogy jelzésemre pattintsák ki a konfettiágyúkat, legyen csinnadratta, ha megérkezik a pár. A DJ-vel egyeztettük, hogy 28 másodpercem van a zene indulása után a konferálásra. Megindítóan látványos volt, ahogyan a sok aranypötty szállt és hullott a felszabadult párra.

Helyüket elfoglalva kifaggattam, mit innának most szívesen. Elmentem az italpulthoz és kikértem számukra az italokat.

Ezután köszöntöttem a párt, a vendégeket, kiemeltem azokat, akik rengeteget segítettek, hozzájárultak a nagy nap sikeréhez. Felvezettem a vőlegény óriási, 2 mondatos pohárköszöntőjét, volt is nagy üdvrivalgás az ő tiszteletére.

Amikor mindenki megkapta az előételét, körbejártam, hogy valóban így van-e. Naná!

Itt a ceremóniamester ismét pihenget és töltekezik. Lehetőség van több szót váltani a kollégákkal, ismerkedni, tudakolózni, más esküvőkön hogy megy, milyen ceremóniamestereket ismernek, kit miért tartanak jónak (más szóval: bechmarking).

A 2. és 3. fogás közötti szünetet kihasználva beindul egy spontán ajándékozás. Kissé esetlennek és kényelmetlennek tartom, amikor a főasztal és örömszülők mögé befurakodnak a vendégek, és ott állnak sorba. Észlelve, hogy más is rákapott az ajándékozásra, felpattantam, odavittem az asztalra az erre a célra készített dobozt és jeleztem a párnak, hogy jöjjenek ki az asztal elé, sokkal kényelmesebb lesz mindenkinek. A sorban álló vendégek is örömmel fogadták.

A vacsora után jött az én produkcióm, ami nyilván nem a ceremóniamester feladata, de már védjegyemmé vált. Imádom ezt a részét is, mert végtelenül színes, izgalmas játék összerakni egy dalt a pár leírásából. Kíváncsian álltak bennünket körbe, volt, aki a szalvétára leírta a szöveget és lobogtatta, kissé lelőve az eddig titokban tartott poént. Sebaj, istenien szólt a zene, az én hangom, mintha az Arénában énekeltem volna. A vendégek pedig velem együtt harsogták a refrént. Minden soron felnevettek, egymásra néztek. Hatalmas élmény volt.

A tapsvihar közepette adtam át az Aranylemezt, ami majd otthonukat is fogja díszíteni és örökre emlékeztetni őket erre a pillanatra. Nekem is jó érzés, hogy valami maradandót alkothattam, hiszen a ceremóniamester munkája elillan.

Felvezettem a nyitótáncot, majd beindult a buli. A DJ úgy keverte a számokat, hogy ha nem volt szükséges, meg se várta a számok végét, akár a közepén rákevert másikat, de úgy, hogy öröm volt hallgatni. Alkotás volt, ergonómikus kirándulás számok, ízlések, korszakok között. Ámultam, bámultam, amikor meghallottam az újabb szám effektjeit, hogy mennyire kiválóan passzintja hozzá. Az ő munkája is egy bravúros puzzle. Néha vittem neki és a fénytechnikusnak vizet.

Ez az az idő, amikor a ceremóniamester picit leteheti magát ikonba. Nem rá van szükség. A zenéé, táncé, szórakozásé a főszerep. Ilyenkor szoktam kérni egy Latte-t és feleségemmel a telefon túlvégén fogyasztom el, elmesélve az eddigi történéseket. Szeretek beszámolni a párról, családjairól, élményekről, sikerekről. Neki is sokat köszönhetek, hogy ha ez jól sikerül, sőt hogy ezzel: más családok boldogságával is foglalkozhatok. Térerő híján ez a beszélgetés elmaradt. A pár cimboráinak vidám társaságában szürcsölöm el a tűzforró Latte-t.

Beindult a szelfiautomata, ami előtt nagyszülőktől cimborákig mindenki szívesen bohóckodott a kiegészítők bűvöletében.

Kis pihenő és kitérő után a torta előkészítésének jártam utána, mennyi idő összerakni, milyen kocsink van, hogyan szeretnék tálalni. Elmondtam az én javaslataimat, amitől egy kicsit jobb lehet az összkép. Szívesen fogadták és a fotós is örült neki.

A több órás parti alatt kellőképpen kifáradtak az emberek, a végén ismét körbeálltunk és behoztuk a tortát. A tortavágást felkonferálva és kommentálva rengeteget nevettünk. Megköszöntük a catering, a DJ munkáját, hatalmas taps ünnepelte őket.

A menyasszony – a tervtől eltérve – most szeretett volna átöltözni. Sosem lep meg, hiszen egész nap a nehéz és szokatlan ruhában járni-kelni bizony – a dédelgetett álom ellenére is – komoly kihívás. Előbb-utóbb lekívánkozik a friss aráról. Ha másért nem, a meleg miatt mindenképpen… 😉

Mire elmajszoltuk a tortát és a sütispultot is kifosztottuk, elkészült a pár, én pedig felkészítettem a vendégeket a menyecsketánchoz. Ott álltunk, amikor a második nagy bevonulás dobta fel a kedélyeket és azonnal álltunk át az „adakozáshoz”.

A buli hajnali 4-ig tartott, ameddig a DJ jósolta a templomi szertartás után a vendégekre nézve.

Mi is dobtuk egy-két bolond szelfit természetesen.

A távozó vendégek búcsúsütiket kaptak, amelyet először egyenként szedett ki az egyik felszolgáló hölgy a hűtőkocsiból. A következő körben már elkísértem, és megbeszéltem vele, hogy készítsünk ki többet (4-5-öt) ki a távozás folyosóját szegélyező asztalra, ezzel megkönnyítjük az ifjú pár munkáját is.

A sok hálával, öleléssel kísért búcsúzkodáskor 2 doboz sütit is kaptam, amit boldogan fogyasztottak el a gyerkőcök, amikor hazaértem.

Legvégül pedig mindenkitől személyesen búcsúzkodtam el, a szolgáltatóknak pedig megköszöntem az együttműködést, a támogatást.

Ceremóniamester az esküvő után

Jólesően tértem a szállásomra, ahol azonnal lefürödtem jó forró szappanos vízzel, ahogyan ezt Cilike néni és Győrfi Pál megtanította.

Megnéztem még a mobilon a lépésszámlálót: szombat 16.773 lépés, hajnalban 3.455 lépés, összesen tehát: 20.228 lépés. Talán ez idáig a rekord az elmúlt 18 évben. Igaz, az első 10 évben nem mértem.

Reggel boldogan indultam haza és alig vártam, hogy személyesen beszámolhassak a családomnak.

Hazafelé Almási Kittit hallgattam. Jól esett az is a lelkemnek.

Huba
ceremóniamester

*–os képek: Borcsaphoto
cinematográfia: Love Fern Weddings
Buli: Ecler Wedding DJ – Ecler Wedding & Event CREW
Catering: Neo Étterem
Virág: La Perla
Torta: Nano Műhelye

Ceremóniamester: Hubadúr

Wedding staff

Megjelent a KARANTÉNESKÜVŐK c. sztorikönyv

Hatalmas nyomás alatt vannak azok a párok, akiknek a karantén miatt el kellett halasztaniuk az esküvőjüket.

Bízunk az újabb dátumokban, talán nyár vége, talánm ősz, csak essen a hó télen és az majd kárpótol.

Minden újabb körös egyeztetésekkel, sakkozással, puzzle-val jár. És álmatlan éjeszakákkal, feszült órákkal, hullámzó reménységgel.

Megérdemeltek egy kis lazítást, valódi és elképzelt esküvői történetek közötti közös utazást.

Szívmelengető és szórakoztató egyben.

Ha nem lehet éppen esküvő, hát tartsunk tükröt a félelmeinknek, vágyainknak és képzeljük el őket! Gyertek Ti is, legyetek – legalább gondolatban – szépséges arák, fess vőlegények, jókedvű násznép! A többit pedig bízzátok a ceremóniamesterre!

Pete-Hohl Zsófi

Mi vár rád a könyvben?

23 vicces, megható, tanulságos és képtelen történet 2003-tól napjainkig,(kb. A5-ös könyv, 136 old.)

 • Pl. milyen volt Weisz Fanni esküvője
 • Online esküvő (kabaréjelenet)
 • A legemlékezetesebb menyasszonyrablás feketeöves kigyúrt haverokkal
 • Meghökkentő esküvőstatisztika

Rendeld meg most (katt a képre vagy a linkre)!

Karanténesküvők előrendelés itt!

Üdv, Huba

LOADING pajta esküvő… – Kitti és Bali ♥

Az idei fantasztikus és mozgalmas esküvőszimfónia ezzel a hétvégével zárul.

Ceremóniamesteri feladataim mellett gyakorló édesapaként tudom, mekkora felelőssége van egy családnak, hogy gondtalan és gazdag gyerekkorban szerezzenek meghatározó élményeket az utódok.

Évről-évre visszaköszön az a motívum a párok leírásából, mi mindent kaptak szüleiktől, nagyszüleiktől, amit aztán örök emlékként “cipelnek”, vagy ütnek fel a képzeletbeli vagy éppen valós albumban.

Éppen ilyen gazdag és mesés gyerekkorban nőt fel Kitti, aki húsvétkor a színes tojásokat kutatta a nagyi kertjében (vegyük észre, hogy ez lehetett a Pokémon ősi, és mai offline változata).

Balázst pedig a kihívások találták meg szabadon, zárjuk rövidre: még jó, hogy nem történt vele végzetes katasztrófa. Barkácsolós kíváncsiságát végül a ultraprecíz vágási technológiába oltotta.

Találkozásuk egy céges csapatépítővel kezdődött. Egyikőjük egy izgalmas állomásnál felelt a játékosok aktivitásáért, a másikuk pedig beleszédült a játékszabályok ismertetőjének gyönyörű kék szemének tengerébe.

Szökőkút híján az Öreg tóba gázoltak bele és ott sétáltak órákig. Végül a Víz zene virág fesztivál adott nekik kiváló alkalmat, hogy újra találkozzanak.

Innentől elindult a közös lustálkodás, olykor PS-ezés.

Tessék, ma pedig a Rétes Pajtában összeházasodnak.

Ennél jobb társasjátékot le se lehetne programozni! A kép full HD-ban megy majd, kidolgozott hangzással, kipróbálják majd az első hitvesi csók és nyitótánc funkciót, nyerhetnek tortát, a specifikáció tartalmaz még egy szűk körű, de remek násznépet.

Ha valaki nászajándékon törné a fejét, a menyasszony számára bátran hozhat egy nagy zsák ropogós chips-et, a vőlegény számára pedig egy Porche makett autót. Talán még lesz helye a polcon. Talán.

Én se jövök üres kézzel, egymásra találásukról írtam egy Hubadúr-dalt, remek nászajándék, alig várom, hogy átadjam.

Bár mottójuk: “Amit megtehetsz ma, azt halaszd holnapra”, fogadalmaikat még ma megünnepeljük és a fergeteges Dynamite Dudes muzsikájára fogunk tombolni.

Atyaég, erre lehetetlen lesz lustizni…

Kitti, Bali, boldog esküvőt!

Az esküvő ceremóniamestere: Hubadúr
Az esküvő ceremóniamestere: Hubadúr

Ismerd meg az többi esküvő párjait is!
Kattints a linkre és gördíts lejjebb!

 

Ceremóniamester + 1 dal rólatok
Ceremóniamester + rólatok 1 dal. Szeretettel.

Ha ceremóniamestert keresel, kattints ide!

 

Hubadur ceremoniamester logo  

10 dolog, amihez ma sem kell pénz

Időről-időre felbukkan az interneten az alábbi lista, utalva arra, hogy ezek igazán nem kerülnek semmibe. Miért említem meg ezt egy ceremóniamester oldalán?

Mert tulajdonképpen engem pont ezekért fizetnek az esküvőn, ezek mind részét képezik az ajánlatomnak, a díjnak:

 1. figyelmesség
 2. kedvesség
 3. egy jó szó
 4. egy ölelés
 5. megértés
 6. együttlét
 7. egy mosoly
 8. elfogadás
 9. megbecsülés
 10. szeretet

Valahogyan hiányát érezzük olykor-olykor, viszont értéknek, ha mégis megtapasztaljuk valakivel.

Egy jó ember alapból ezekre számít egy másik embertől, ezek a tulajdonságok, dolgok fontosak számára. Mi ebben az extra?

Semmi, csupán nem mindenkiből fakad olyan könnyen. Vegyük sorra őket:

1. Figyelmesség

Honlapomon felelhető több száz cikk – a visszajelzésekből leszűrve – rengeteget segített már a készülődő pároknak. Nem csak saját párjaimnak, hanem teljesen idegeneknek is.

Igyekszek minden e-mailre, kapcsolatfelvételre válaszolni a lehető leghamarabb.

Túlélőkészletemmel a legváratlanabb helyezetekre is fel vagyok készülve és fordulhat hozzám segítségért bárki.

Ha valamilyen okból valakinek nem jut hely az étteremben (mégis eljött, vagy hozott egy plusz vendéget, vagy máshová akar ülni stb.), akkor először a saját CM-terítékemet és székemet viszem oda, az én helyem majd rendeződik.

S volt, hogy a terem másik végéből rohantam a zenészhez/DJ-hez, hogy azonnal hagyja abba a számot, ugyanis az egyik édesapa sajnos már nem él, vagy éppen az utóbbi időben veszítette el a család.

Az első versszak még csak-csak elmegy: Jajjjdejó a habos sütemény… Viszont a második verszak rögtön így kezdődik: Nekem nincs apukám, s anyukám… 

Ilyenkor magyarázkodásra nincs idő, csak új számba belekezdeni.

A régen nem látott rokonok igénylik egymás társaságát, kibeszélni a törtéséneseket, egymást. Ilyenkor vétek lenne programmal traktálni őket.

Ha magukra hagyjuk a vendégeket a vendégváráskor, és csak a háttérben rendelkezésükre állunk, illetve ha a társaság tempójának megfelelően történnek az ennek megfelelően eltervezett események, azt figyelmességnek élik meg.

Ide tartozik a szolgáltatók iránti figyelmesség is (ami ugyanúgy a pár által elképzelt esküvőt támogatja): részletes ceremóniamester-eligazítást, tájékoztatást kapnak a tudnivalókról, nem csúszok a vacsora kezdésével, bulit nem állítok le egy akármilyen játék/program érdekében, stb.

2. Kedvesség

Bevallom, el sem tudom képzelni, enélkül hogy lehet sikeres valaki.

Templomok, házasságkötő termek előtt gyakran összefutunk más esküvői gyülekezettel, ahol megesik, hogy a vőfély, vagy ceremóniamester elég ridegen bánik a vendégekkel (durva hanghordozás, szívélyességet mellőző szókincs stb.).

Ilyenkor jól esik meghallani a vendégeink sorából: „a miénk sokkal kedvesebb”.

3. Egy jó szó

Bár a ceremóniamester szerződött ügyfele a jegyespár, a legmorcosabb vendég, családtag is fontos számomra.

Villámként csapott be egyszer egy protokoláris hiba: kimaradt az egyik anyuka a méltatásból, amikor az esküvői segítségeket soroltuk (tényleg nem tett bele semmit, igaz, mondhattunk volna valamit mégis).

Az édesanya tajtékozott megtépázott becsületében. Tüntetőleg még a főasztaltól is elült.

Azonnal magamra vállaltam, s nyilvánosan bejelentettem a bakit, és törekedtem a kiengesztelésére. Persze kemény fából volt ő, tartása még erősebb, ellenállt a közeledésnek, bármi jó szónak.

Hajnalra mégis csak meghozta gyümölcsét az erőfeszítés, mert az egész esti feszültséget könnyed feloldás követte.

4. Egy ölelés

Az előkészületek és maga a nagy nap izgalma néha pattanásig feszíti a húrt, pláne, amikor kiderül, hogy a homokszertartást otthon hagyták, aki érte megy, nem találja, és kiderül, hogy egy másik lakásban hagyták, és hamarosan el kellene kezdeni a szertartást.

Ebben a pillanatban mindig van nálam egy ölelés, jut belőle menyasszonynak, vőlegénynek, örömanyának egyaránt.

Természetesen sose tolakodóan, hiszen nem mindenki rajong az érintésért.

A jól sikerült esküvő végén is önkívületlenül öleléssel válunk el. Jó érzés nagyon.

5. Megértés

A családok ezer és ezer féle helyzetben élnek, különféle gyerekkorral a puttonyukban érkeznek a párok az első megbeszélésre, az esküvőre.

A családi viszonyok előzetes átbeszélése és megértése rengeteget segít a megfelelő ülésrend, fotózási rend kialakításához, a szertartáson vagy vacsora előtt elmondható köszöntő sorok megfogalmazásához.

Nagyobb megértéssel fordulok a kismama-menyasszonyokhoz, akiknek a nagy napjukon akad más fontos is: pl. megetetni, megvigasztalni a pici babájukat, kis gyermeküket, vagy éppen lefektetni.

Ilyenkor kár sürgetni a programokkal a párt, még lazábbra kell venni az „esküvői elvárásokat”, menetrendet, és sokkal több türelemmel kell fogadni a kialakult helyzeteket.

A megértés segíti azt is, hogy a lehető legjobb és a párra illő menetrendet alakítsunk ki.

Hasonló kihívás a népi hagyományokhoz szokott vendégsereg „modernizálása”.

Viszont ugyanúgy fontos megértenie saját násznépét a menyasszonynak és a vőlegénynek is. Számításba kell venniük az összetételt, és kicsit rájuk is szabva kiválasztani zenekart, helyszínt, ételt (itt az ételérzékenyekre gondolok).

Ha elég bátrak vagyunk megérteni a vendégek habitusát, akkor kedvükre tehetünk és kényelmesebben érezhetik magukat az esküvőn, és többet tudnak ezáltal hozzátenni a nagy naphoz.

6. Együttlét

Erről először egy nagyon kedves párom jutott eszembe, akikre felnézek, mert amit elértek ilyen fiatalon, arra sokan büszkék lehetnénk.

Megkértek, hogy az esküvőt megelőző nap utazzak le hozzájuk, és töltsem náluk az estét, ismerkedjünk, barátkozzunk. Merthogy a telefonos beszélgetések mégsem helyettesítik a személyes megismerkedést.

Egyet is értek vele, mégsem tudtam eleget tenni ennek a szívélyes meghívásnak, ugyanis hosszú idő után pont azon a pénteken tudtam együtt lenni a feleségemmel, igen, randiztunk.

Őszintén kértem a megértésüket, mégis úgy éreztem, hogy ezt nem vették jó néven.

A vendégsereg összeérésében ugyanúgy fontos szerepet játszik az együttlét. Erre időt kell szánni, megfelelő körülményeket kell biztosítani. Meghálálja.

Erről az együttlétről szól az a dal is, amit eléneklek a párról a párnak. Tagoltabbá teszi a szertartást, az estét, más fajta közösségi figyelmet igényel, nagyon együtt tudunk lenni ezekben a percekben.

7. Egy mosoly

„Huba, ez nem ér. Te mindig mosolyogsz? Te nem izgulsz?” – teszik fel sokszor a menyasszonyok, a körülötte sürgölődő emberek, mikor a helyszínre érkezek.

Az izgalom nekem odáig tart, míg be nem szállok az autómba. Izgulok, hogy mindent összekészítsek és magammal vigyek az esküvőre.

Kellemetlen lenne a ceremóniamesteri munkám hiányos pakk nélkül.

Onnantól örülök, hogy veletek ünnepelhetek.

8. Elfogadás

Az van, hogy mindegy, ki honnan származik, érkezik.

Tisztában vagyok azzal, hogy különbözőek vagyunk, különböző iskolákkal, neveltetéssel, génekkel, vágyakkal, érzésekkel, hőfokkal, nyelvezettel, kipihentséggel, kötődéssel stb.

Ezeket teljesen elfogadom.

Ahogyan elfogadom azt is, hogy kit választ a pár „magam mellé” fotósnak, zenekarnak.

Egyetlen egyet nem tudok elfogadni: ha az ifjú párt valaki szénné akarja égetni, kínos helyzetbe akarja sodorni ahelyett, hogy a háláját és örömét fejezze ki a meghívásért és a pár boldogságáért.

9. Megbecsülés

Ez egy különös szó, amolyan régimódi kifejezésnek hat, pedig sokan vágyunk rá.

Több rétege is van.

Az egyik a tisztelet kifejezése. Lehet szóval, gondolattal, tettel. És van, amikor abban rejlik a tisztelet, hogy éppen nem szólok hozzá/bele, nem gondolom félre, vagy nem teszek éppen semmit, hanem hagyom az adott helyzetet magától kiforrni, lecsengeni.

A másik rétege az emberi méltósággal kapcsolatos. Már említettem az előző pontban, hogy kényelmetlen, méltatlan helyzetbe sodorni a bennünket vendéglátó párt nem valami haladó gondolat.

Éppen ezért igyekszek minden menyasszonyrablást megakadályozni és kordában tartani, a vendégek által kitalált játékokat, „büntető feladatokat” moderálni.

Ebben misszionáriusnak érzem magam. Hiszem, hogy csak ekkor léphetünk előrébb színvonalban, ha ezeket sikerül közös erővel megugranunk és az önfeledt szórakozás nem megy a méltóság rovására.

10. Szeretet

Hihetnénk, hogy ez az egy is elég a ceremóniamester munkájában. Beláthatjuk, hogy a fentiekkel együtt lesz teljessé a sikeres esküvő.

Az egyik legfontosabb, hogy a pár tagjai között ott vibráljon élénken a szerelem és szeretet. Ez a záloga a kiváló és emlékezetes, hét országra szóló ünneplésnek.

Részemről is elmaradhatatlan. Ha az első találkozáskor nem érzem meg, hogy szeretném az esküvőtöket vezetni, és nem, nem a külsőségek miatt, hanem a személyiségetek miatt, akkor nem én vagyok a ceremóniamesteretek.

Szeretem a párjaimat. Különleges és vagány emberek. Érdekesek, könnyedek, derűsek, életrevalók.

Szeretem a munkámat is, amellyel támogatom és vezetem az esküvőket. Szeretek odaadó, lelkes, figyelmes, elfogadó, megértő, fontos és a kellő pillanatban megfigyelő lenni.

Ettől válik szerintem egy ceremóniamester professzionálissá.

Látszólag valóban nem kerül pénzbe. Megnyugtatlak: az árban azért benne van.

üdv, Huba
ceremóniamester

F.: Molnár Studio, Three Wolfes, Grazmel, Attekovacs

Ceremóniamester árak

Ceremóniamester árak, és ami soha nem derül ki belőlük

Gondoltad volna valaha is, hogy belevágsz egy milliós nagyságrendű projektbe?

Az elején ugyebár jönnek az álmok, az ötletek, aztán néhány böngészés, telefon, helyszíni beszélgetés, és jön a döbbenet az egyre dagadó excel-tábla alján:

“Tényleg minden ilyen drága? Mi kerül ennyibe egy esküvőn?”

Nézd csak, itt írtam egy részletes cikket ebben a témában: “És ha csak nagy bulinak hívom?” Mitől drágább az esküvő?

Bizony, a költségvetés azon része, mely túlnyomónak mondható, az a vendéglátás/catering. Mindenhol a világon, az összes rendezvényen a költségek legnagyobb részét az ellátás teszi ki.

Ez az egyik legfontosabb, hogy megbízhatóan minőségi legyen, finom, változatos, pompás, ünnepi, a tálalás és kiszolgálás elegáns.

Aztán ehhez képest a többi szinte aprópénz, de mivel sok ilyen “apróság” sorakozik, ezért valóban sokra megy a sok kicsi. Hamar át lehet lépni az 2-4-7-10 millió forintnyi végösszeget. A meghívott fejenként 20-80 ezer forintot.

Amire nagyon figyelj, és akár magam ellen is beszélek:
Kérlek, ne adósodj el az esküvőd miatt!

Bizalmas dolog ez: ceremóniamesterként én is a költségvetésed részévé válok.

De egyet tudnod kell! Az ár, a díjszabás sosem csak az egyetlen szempont.

A ceremóniamester árak nem beszédesek:
Nem mondanak el eleget.

Honnan tudom ezt?

Vica és Gábor esküvője maga volt a boldogság! Örülök, hogy ceremóniamesterüknek választottak.
Vica és Gábor esküvője maga volt a boldogság! Örülök, hogy ceremóniamesterüknek választottak.

Sokszor kötnek ki nálam is olyan párok, akiknek a sokkal magasabb, vagy sokkal alacsonyabb árfekvésű ceremóniamesterek meglátogatása után valami hiányzott. Ők más fajta odafigyelésre, megértésre vágynak, olyan különlegességre, nyitottságra közvetlenségre, ami megfogja őket.

(Sajnos sokat el is kellett utasítanom, mert már foglalt voltam arra a napra.)

Tehát mégsem az egyetlen, kizáró szempont az ár, hiába az alapján a legkönnyebb összehasonlítani mindenkit egy színes szélesvásznú excel-táblázatban.

Akárki “tetszik meg neked”, mindig keresd az ilyen kérdéseidre is a választ:

 • mit ígér a honlapon,
 • ehhez képest személyesen mit mutat,
  (emlékszik-e arra, hogy mi van a honlapján? egyáltalán van köze hozzá? hihihi)
 • önmaga írta meg a több száz cikket, vagy más próbálja felfogni helyette az esküvők világát,
 • hiteles-e szemtől-szemben,
 • látod-e a tüzet, a lelkesedést a szemében,
 • szeretne-e igazán boldog és felhőtlen esküvőt Nektek,
 • készül-e, kíváncsi és figyel-e Rátok,
 • mennyire illik a stílusa, megjelenése hozzátok, a ti esküvőtökhöz,
 • van-e valami plusz, amit adni szeretne,
 • van-e valami, amitől Számodra is igazán értékes lesz,
 • korrekten lavírozik-e az esküvői terepen,
 • mióta, milyen referenciákkal dolgozik ceremóniamesterként,
 • milyen garanciákat vállal,
 • ír-e szerződést, bocsát-e ki számlát, adózik-e,
 • van-e saját professzionális, tiszta hangzású mikrofonja,
 • van-e túlélőkészlete a csomagtartóban?
 • van-e gitárja, jó hangja (na jó, ez csak nálam követelmény!)

Okés, hogy tudj tervezni, elmesélem, hogy a mai ceremóniamesterek legtöbbje 160-350 ezer Ft között vállalja el az esküvő levezetését. Ebből számítva a díjam a középárat pengeti.

(Míg más ceremóniamester az ingét vasalja az esküvő előtt, addigra én már előre elkészítem a rólatok szóló vidám dalt, amit élő előadásban és Aranylemezen is megkaptok – ha kéritek.)

Mivel az alapfeladat és elvárásotok – találkozás híján – nem ismert, ezért az esküvőtökre csakis személyesen adok ajánlatot.

Tájékozódásul ismerd meg a kiegészítő szolgáltatások, lehetőségek díjazását, ami az alapdíj mellett felárként jelentkezik.

Plusz szolgáltatásokFelár (Ft)
Ceremóniamester készülődéstől hajnalig
(az alap: vendégek érkezése előtt 1 órával érkezek)
+ 50.000 Ft
Ceremóniamester ajánlja ki a dreamteam-et+ 40.000 Ft
Ceremóniamester vezeti le a szertartást+ 50.000 Ft
Ceremóniamester ittasan+ 450.000 Ft
Ceremóniamester tudatmódosító szerrelnem elérhető
“Csak kapcsolgatni kell a zenét a szertartáson”+ 25.000 Ft
“Gyere el hozzánk az esküvőt megelőző este”+ 250.000 Ft
Cipekedés, rendezkedés
(sok kellék, tárgy, berendezés)
+ 100.000 Ft

Persze mindent megteszek, hogy a ceremóniamester árak gondolatára ne a gyomrotok, hanem a szívetek húzódjon össze:

Szeretek meglepetéssel szolgálni, aminek örültök.

Szeretek meglepetésdalt (Hubadúr-dal) írni a történetetekből és előadni az esküvőtökön. És Ti is szeretitek, a vendégek is 🙂

Szeretek picivel többet adni, mint amire számítasz.

Szeretek kedvességgel fordulni a vendégsereg valamennyi tagjához, nem csak a maghoz, a felkapottabbakhoz, a legvagányabbakhoz, a legszebbekhez…

Szeretek az általatok megbízott szolgáltatókkal együttműködve, – nevetekben akár – belőlük a legjobbat kihozni, munkájukat a lehető legjobban segíteni.

Ha ti pedig szeretnétek, hogy az esküvőtöket vezessem, akkor találkozzunk!

2 választásod van, de mindkettőnek jó a vége:

 • vagy engem hívsz el ceremóniamesternek,
 • vagy nem.

De mindenképpen elkészülhet a ti sztoritok dala, így is, úgy is. Remek időutazás esküvőre a rólatok szóló ajándékdal! (katt a linkre és küldd be a sztoritokat!)

F.: Páli Szilveszter, Obornyák József, Molnár Stúdió

Boldog készülődést!  Üdv, Hubadúr ceremóniamester

Ceremóniamester + 1 dal rólatok
Ceremóniamester + 1 dal rólatok

Ha ceremóniamestert keresel, kattints ide!

Hubadur ceremoniamester logo  

“Ez egy 10-ből 10-es esküvő volt!” – Kriszti és Robi

Emlékszem, az első találkozás napján stílusosan láttunk egy mini vidámparkot. El is morzsoltunk egy könnycseppet, hiszen Robi és Kriszti A VIDÁMPARK-ban jöttek össze.

Ki gondolta volna még akkor, hogy az egyik megmondóember a Hullámvasútnál, vagy az Vadvíznél beleszeret a munkatársába és oltár elé vezeti? A Mátyás templom oltára elé, ráadásul.

Eljöttek a “vidis” barátok is, akikkel azóta Európa majdnem összes vidámparkját bejárták.

Szerencsére az esküvőn nem hullámvasutaztunk, lelkileg sem. Minden rendben zajlott, minden belefért, amit elterveztünk.

Az Aquamarina hajón Tóth Rudi DJ (Exclusiveparty) várt bennünket, a legényfogót pedig stílusosan zsákbamacskába rejtették el. Minden srác elkapott egy-egy kis tasakot, nem lehetett előre tudni, melyikben rejtőzik a “staféta”.

Volt ám visongás, amikor kiderült.

Azóta – mint a Kis hercegnek a búzáról – nekem a vidámparkokról, búcsús sergőkről, dodzsemekről ők ketten jutnak az eszembe. Örülök, hogy találkoztunk!

És köszönöm az alábbi visszajelzést!

Szia Huba!

Először is egy nagy köszönettel tartozunk MINDENÉRT.

Kezdjük az elején, emlékszünk az első találkozásra 1 évvel az esküvő előtt, kíváncsian vártuk, hogy ugyanazt az élményt kapjuk, mint amit honlapod olvasgatása közben éltünk át.

Gyorsan rájöttünk, hogy nem is kell tovább keresgélnünk ceremóniamester után, kötetlenül tudtunk bármiről beszélni.

Még az utolsó pillanatban is meg tudtál nyugtatni, mint mindenben addig, így az időjárás miatti aggodalmakra is megnyugtató választ kaptunk. Mert mindig van B terv

Mindenki azt mondta Nekünk, hogy egy pillanat lesz az egész, és majd csak a képekből, videóból fogunk rácsodálkozni erre a napra, de szerencsére ez nem így volt. Minden egyes másodpercét megéltük a reggeltől az utolsó pillanatokig: a Mátyás templomtól az Aquamarina hajóig.

Ezt neked is köszönhetjük, a heti „felkészítő” olvasmányokból, és éreztük, hogy ott vagy velünk és kezedben tartod a háttérben az eseményeket.

A vendégeink nagyon jól érezték magukat, miénk nem a szokványos esküvők közé sorolható, amihez Te is nagyban hozzájárultál:

Az egyik ilyen visszajelzés:

„ez egy 10-ből 10-es esküvő volt!”

A szertartás meglepetései, a felpörgetett játékunk, a meglepetés dalodat veled együtt énekelve imádta mindenki, hihetetlen érzés volt számunkra is.

A sok apró részlet, amit sikerült megélni, átélni mindannyiunknak. Nélküled nem éreztük volna biztonságban a nagy napunkat.

Minden olyan párnak csak ajánlani tudunk Téged, akik mernek álmodni és álmaikat megvalósítani!

Aki nem szeret beállni a sorba! Egy ilyen eseményből is, amiből nagyon nehéz egyedit létrehozni. Akik színesek, energikusak, minden helyzetből a legjobbat akarják kihozni.

Köszönjük, hogy ilyen rövid ismertség után is, bele tudtad vinni a mi szívünknek fontos dolgokat!

Kriszti és Robi

Esküvői képek: Szendrei Gábor

Lehet-e nagyvonalú a ceremóniamester? Avagy visszajár-e a foglaló?

Nos, az élethelyzet az jön is, megy is. Hiába tervezünk, készülünk az esküvőre,
egy év alatt sok minden megtörténhet. Ezért fontos szerződésben rögzíteni a közös vállalásokat, elképzeléseket, feltételeket, hogy aztán közösen emlékezzünk a részletekre.

Amikor egy szimpatikus pár kiválaszt a sok lehetőség közül, és megállapodunk (feladatban, árban, minőségben), akkor lefoglalnak az esküvőjük napjára. Szerződéskötési szándékukat foglalóval fejezik ki.

Miért fontos ez a foglaló?

Csudajó ez a foglaló, mondom!

Hiszen mindkét fél érdekeit egyszerre igyekszik védeni. Esetünkben a foglaló az esküvő napjához kötött. Arra vonatkozik. A lekötött/lefoglalt napra.

Nézzük csak a 2 esetet, hogyan:

a) A törvény szerint ha én mint szolgáltató lemondanám a megbízást
Miért tennék ilyet??? egyszerű: pl.

  • családi okok,
  • nyaralás,
  • “zsírosabb/nevesebb” munka miatt, pl. Bon Jovi koncertjén vagy a Coca
   Cola giga rendezvényén fogok konferálni), 

akkor az átadott foglaló értékének dupláját vagyok köteles visszafizetni. Tehát a foglaló visszajár, és még ugyanennyi, egyfajta bánatpénz, vigaszdíj.

b) Mi van akkor, ha a jegyespár mondaná le a megbízást?
Miért tenne ilyet???? egyszerű: pl.

  • találtak más ceremóniamestert, egy családtag/barát fogja a
   CM-feladatokat ellátni,
  • elmarad/elnapolódik az esküvő,
  • kapcsolatuk megváltozott, 

akkor a foglaló a megbízottnál marad vigaszul.

Belátható, hogy a problémát ugyan senkinél sem oldja meg, mert ettől még nem lesz a pároknak ceremóniamestere, vagy a CM-nek esküvője, viszont a feleket abba az irányba “kényszeríti”, tereli, hogy időben mérlegeljenek, elhamarkodott döntést se előre, se közben ne hozzanak, továbbá valamelyest kárpótolja a magára maradt felet.

Itt máris megjegyzem, hogy ebben én semmiféle kényszert nem érzek, mert nagyszerű párokkal hoz össze a sors és a készülődés folyamán szívemhez nőnek. Örömmel lesem a lehetőséget, mivel és miben lehetnék javukra, az esküvő hasznára.

Tehát eszem ágában sem lenne meggondolni magam egy izgalmasabbnak, referenciában sokkal kiemelkedőbbnek tűnő megbízásba csobbanásért. Számos ilyet elutasítottam már az évek során foglaltságra hivatkozva.

Miért marad a szolgáltatónál a foglaló?

A párokat nyilván az érdekli, hogy visszajár-e, vissza tudják-e szerezni a pénzüket. Teljesen érthető.

És ha mégsem, akkor legalább szeretnék megérteni, hogy mi áll e mögött. Racionális indokokat várnak, hogy el tudják fogadni a helyzetet. Segítek:

 • a ceremóniamester (és minden más korrekt esküvői szolgáltató is) elsősorban a szerződött párnak tartja fent az időpontot, tehát ígéretet tesz a foglaló átvételével arra, hogy más pár/rendezvény felé már nem köteleződik el. Ha mégis, számol a dupla visszafizetéssel.
 • mivel nektek tartja fent az időpontot, ezért más érdeklődőket el is
  utasít,
 • lemondás esetén már nem biztos, hogy újabb érdeklődők jönnek a pár
  helyett, tehát az a nap “üresen”, munka nélkül marad, ami tervezett
  bevételnek kiesését vonja magával.
 • én már a kezdetektől teszek bele munkát a közös esküvőszervezésbe
  ötleteket, lelkisegélyszolgálatot, iránytűként, esküvői lexikonként,
  logisztikai mérnökként rendelkezésreállást és támogatást adok.

A foglalót a párok a saját problémájuk miatti mélyen érintettsége okán
visszakérik, hogy tegyek belátásom szerint, rábízzák magukat az én
jóindulatomra. Ezzel keresnek meg. 

Volt olyan is, hogy nem érdekelte őket a foglaló, mert a saját családi gondjuk nagyobb és fontosabb volt annál. Viszont a következő évben megtartottuk a esküvőt és felajánlottam, hogy nem kötünk rá új szerződést új foglalóval. Már kialakult köztünk egy akkora bizalom, kötődés és együttérzés, hogy szükségtelennek éreztem tovább bonyolítani. (a címre válaszolva: lehet!)

A nem tömeges esemény ellenére lehetnék mindenkivel annyira nagyvonalú, megértő, hogy azonnal vissszautalom a foglalót? Akkor mi értelme a foglaló intézményének? Megértem, hogy hiányzik a pár számlájáról az az összeg, amit esküvőre szánt és se esküvő, se öröm, se pár, se pénz…

Viszont nekem arra a hétvégére kiesik a teljes esküvő levezetésére rögzített
bevétel, ha nem tudok rá munkát szerezni, elfogadhattam volna más párok – akármilyen szempontból – kecsegtetőbb megbízását.

Nyilván nem fogok sírni-zokogni, és ennek a kiesésnek családom is tud örülni, mert
akkor várhatóan együtt leszünk. Ám a főállású, hivatásos ceremóniamester ebből
(is) él.
Javaslom, hogy ennek fényében írjatok mindig szerződést, legyetek tudatában
a foglalónak!

üdv, dr. Hubadúr 😉

Fontos megjegyzés: a fenti szöveg jogi tanácsadásnak nem minősül!!!

Fotó: Kis-Szabó Viktória

 

Szabad (a) szombat – avagy jó-e hétvégén is dolgozni?

 

Amikor még hivatalban dolgoztam, nyilván nem akartam egyetlen hétvégét sem beáldozni a köz érdekében.

Ma pedig mi a helyzet?

A legtöbb esküvőm hétvégére esik. Ha nem szombatra, akkor leginkább péntekre.

Ilyen a ceremóniamester élete. Így van ez rendjén.

Ma is dolgoztam egy kicsit, bár nem volt esküvő:

Egy nagyszerű párossal találkoztam. Úgy belendültünk, annyi ötletet dobtunk fel, hogy alig bírtuk abbahagyni.

És kiderül közben, mennyire hasonlóak vagyunk, mennyire sok közös gondolatunk van a világról, emberekről.

Meg kell állapítanom, hogy mindegyik megbeszélés, amelyeket jegyespárokkal folytattam, egytől-egyig remek hangulatban telt, és mindig úgy álltunk fel az asztaltól, vagy skype-tól, hogy kiválóan éreztük magunkat.

A jegyespár képbe került a saját esküvőjével kapcsolatban, összeállt a kép, kiszínesedtek a fehér foltok. Én pedig gazdagabb lettem egy ismeretséggel, egy különös love-story-val.

A legszebb az az egészben, hogy hétvége ide, vagy oda, minden megbeszélésemet élvezem, akár lesz belőle közös esküvő, akár nem.

Persze a legtöbből kikerekedik egy ceremóniamesteri felkérés, egy megtisztelő megbízás, de ha mégsem, mert találtak egy “még szimpatikusabbat” :), akkor sincs semmi gáz, mert nagyszerű emberekkel találkozom, nagyszerű kapcsolatokba látok bele.

Mindannyiótoknak köszönöm, hogy felkerestek, kíváncsiak vagytok rám, az ötleteimre, segítségemre, szolgálatomra.

Az esküvőszervezést néhány óriási és sok apró döntés kíséri végig. Döntsetek jól!

A döntés a ti kezetekben van.
Szerencsére abban a kézben ott van már egy másik kéz.
Ez a legszebb az egészben.

üdv, Huba
ceremóniamester

fotó: Kiss-Szabó Viktória

Zia és Peti esküvője…

Már javában dübörög az idei esküvőszezon, igazán szép esküvők vannak a hátam mögött. Csodálatos párokkal és családjaikkal hozott össze a sors.

Zia is a hatalmas szívéről híres messze földön: ott és annak segít, ahol és akinek csak lehet. Már kicsi korában próbálgatta a hófehér ruhát, amit a nagymamája varrt neki. Holnap az esküvőn megtekintjük, “Micsoda nő!”

Peti pedig magyar íjászbajnok. Szerintem Cupido kezéből is kikapta az íjat, és ő feszítette meg a húrt, hogy Zia szívébe találjon. Biztos, ami biztos. Azóta sülve-főve együtt.

Szívesen kirándulnak, tekernek bicajon és egymás után több filmet is képesek végig nézni, ha úgy adódik.

Pestszentlőrincen fogadnak egymásnak örök hűséget, amit azután a Don Bosco Közösségi Házban fogunk megünnepelni.

Majdnem 1 éve tart a közös készülődés az esküvőre és már az első megbeszélésünkön is fantasztikusan éreztük magunkat. Örömmel írtam azóta egy Hubadúr-dalt is a sztorijukból. Vidám lett, amilyenek ők maguk is. Alig várom, hogy átadhassam.

Zia, Peti, Boldog esküvőt!

Az esküvő ceremóniamestere: Hubadúr
Az esküvő ceremóniamestere: Hubadúr

Ismerd meg az többi esküvő párjait is!
Kattints a linkre és gördíts lejjebb!

 

Ceremóniamester + 1 dal rólatok
Ceremóniamester + rólatok 1 dal. Szeretettel.

Ha ceremóniamestert keresel, kattints ide!

 

Hubadur ceremoniamester logo  

“Huba egy csupaszív ceremóniamester”

“Huba egy csupaszív ceremóniamester. Minden szavából és tettéből érződik, hogy megtalálta a hivatását.

Számára az esküvő nem csak egy a sok közül, titeket akar megismerni és az első találkozótól az esküvő utánig érdeklődik irántatok.

Nagyon sok használható tanácsot kaptam tőle és az esküvőn megnyugtató volt a tudat, hogy a háttérben mindent kézben tart:

keresi az elveszett gyűrűt (hát persze, hogy megtörtént  ), elviszi utánatok a házassági anyakönyvi kivonatot (mi mást hagytunk volna a templomban), beszél a szolgáltatókkal (nektek nem lesz időtök), csitítja a kedélyeket (sajnos szükség volt rá), vizet nyom a kezetekbe, vagy akár figyel, hogy a tortafotón ne legyen ott a kés. Ezek csak azok a dolgok, amikről én tudok, de el se tudom képzelni, mennyi apróság volt még a háttérben.

A játékai egyediek, nem tolakodóak, igazi társaság-összehozós fajták.

No és a végére hagytam a tejszínhabot: ír rólatok egy dalt és azt elénekli az esküvőn! Dőltünk a röhögéstől.”

Viki és Feri

Ha épp ceremóniamestert keresel, találkozzunk!

Katt ide!

Képek: AtteKovacs Photography

Ceremóniamester feladatai

ceremoniamester-feladatai-hubadur-esztergom.jpg
A ceremóniamester feladatai: néha ő a kellékes is.

A ceremóniamester feladatai az esküvői hagyományokból táplálkoznak, de mára önálló hivatássá nőtte ki magát. Van, ami evidens, hogy az ő dolga, és adódnak váratlan helyzetek is. És van, ami egyáltalán nem az ő dolga. Erről szól ez az összefoglaló. Ismerd meg a ceremóniamester munkáját!

A ceremóniamester feladatai: Az előkészületekben

A ceremóniamester a jegyes párnak már az első találkozáskor is rengeteget tud segíteni. Szerintem fontos feladata tisztázni, hogy mi az amire képes, mit vállal, és mi az amit egyáltalán nem.

Ügyfélként te is kérdezz rá mindenképpen, mi az, ami a ceremóniamester feladatai közé értendő, és elvárható. Ugyanis kellemetlen lenne, ha közben derülne ki, hogy egyes népi, hagyományos elemeket bár ti nagyon szeretnétek, de a ceremóniamester már nem tartja magáénak a feladatot.

A magam részéről számos ötlettel, értelmezéssel, javaslattal hozakodok elő, amelyeket szabadon beépíthetnek a párok, vagy azok alapján még jobb ötletek születnek. Szívem szerint ezeknek örülök a legjobban.

A ceremóniamester egyik legfontosabb feladata ilyenkor a rendelkezésre állás. Van kihez fordulni, ha kérdés merülne fel a templomban a pappal, hogy mégis hánykor kezdődjön a szertartás, vagy mikor legyen a kreatív fotózás, mi történjen azalatt, van-e alternatívája stb.

És mivel rengeteg családot láttunk, megismertünk már, családi dolgok megértése érdekében is lehet egyes ceremóniamesterekhez fordulni. A kívülálló nézőpont rengeteget tud segíteni, ha jó lencsét tesznek a górcsőbe.

Esküvői ceremóniamesterEsküvői ceremóniamester

A ceremóniamester feladatai: Az esküvő előtti hetekben

Ebben az időszakban készül el az esküvői forgatókönyv, amelyet szigorúan mindig a párral, és lehetőleg minél több szolgáltatóval le kell egyeztetni. Közösen tekintjük át a szükséges kellékek, elvégzendő feladatok listáját.

És ebben az időszakban fokozódnak az izgalmak, az indulatok. Ilyenkor jól esik egy megnyugtató hang. Hívd föl a ceremóniamestered!

Ezen túl én segítek a pohárköszöntőt összeállítani, anyóssal a kapcsolatot rendezni stb.

A ceremóniamester feladatai: Az esküvő napján

A ceremóniamester feladatai nem merülnek ki a saját professzionális vezeték nélküli mikrofon elegáns hordozásában, előkelő tartásában.

A helyszínre legalább 1 órával az első tömeges program (vendégvárás, szertartás) előtt megjelenik.

Továbbá:

 • leellenőrzi a szükséges kellékeket,
 • olykor kitűzi a bokrétákat, kitűzőket, kiosztja a karszalagokat,
 • koordinálja az eseményeket,
 • egyeztet a pappal/lelkésszel a bevonulásról,
 • segít az ültetésben,
 • elrendezi a bevonulókat,
 • egyeztet a hangosítással, szükség esetén visszajelez a hangerőről, érthetőségről,
 • ismerteti a vendégekkel a “játékszabályokat”, tudnivalókat,
 • kétnyelvű esküvőn tolmácsolja az anyakönyvvezető, szertartásvetető szavait,
 • koordinálja a kivonulást, csoportképeket, ajándékozást, programokat,
 • köszönti a párt, a vendégeket,
 • összetereli a programokra a vendégeket,
 • felkonferálja a vacsorát, programokat,
 • szól egy-két jó szót a vendégekhez szemtől-szembe, kicsiktől a legidősebbekig egyaránt,
 • törekszik a menetrend betartására, de mindenkor tekintettel van a vendégsereg dinamikájára,
 • az együttműködés jegyében folyamatosan egyeztet a szolgáltatókkal, segíti őket információval, hogy a lehető legjobbat hozhassák ki magukból is, vállalt feladataikból,
 • beépül az esküvői maffiába, hogy ne rabolják el a menyasszonyt

A ceremóniamester feladatai: Váratlan feladatok

Erről teljes körűen nem tudok mesélni, hiszen minden ceremóniamester máshol húzza meg a határt, hogy mit tesz meg az esküvőn, illetve a párért. Saját tapasztalatból mondom, amiket ceremóniamesterként szó nélkül megcsináltam, mert a szükség úgy hozta, vagy hirtelen derült ki a hiány:

 • cipeltem kajás dobozokat a templom mellé rendezett fogadáskára,
 • terítettem, készítettem elő, vendégvárást a vőlegénnyel,
 • elgurultam a közeli szállóba a 2 etetőszékért, amit a dekoros nem készített oda,
 • átvettem a menyasszonyi csokrot és a kitűzőket útközben a virágüzletben és én vittem a családhoz,
 • szereztem életmentő kekszet a várandós kismamának a Várban, amíg a buszra vártunk,
 • átadtam a terítékemet, székemet a mégisinkábbmaradokavacsorára vendégnek, vagy nem beszámított fotósasszisztensnek,
 • tűt, cérnát, fejfájáscsillapítót, szalagos ragasztót, borítékot adtam a párnak, vendégeknek a túlélőkészletemből,
 • a zenekar késedelme miatt hangosítottam a szertartást, kevertem a zenéket,
 • osztottam ki szobakulcsokat a szállóvendégeknek, szedtem be tőlük pénzt és adtam át

Ceremóniamester feladatai: egy jópofa dallal kibővítve Ramona és Olivér esküvőjén
Ceremóniamester feladatai: egy jópofa dallal kibővítve Ramona és Olivér esküvőjén

A ceremóniamester feladatai közé nem tartozik

 • különbséget tenni a menyasszony, vagy vőlegény családjai és a vendégek között,
 • vendégek helyett táncolni,
 • pajzán, alpári, altesti, vagy egyéb égető játékokat levezetni,
 • flörtölni, udvarolni a koszorús lányoknak,
 • alkohol fogyasztani, sőt lerészegedni a vendégekkel
 • kidobói, biztonsági őri feladatok
 • ajándékdalt írni a pár sztorijából, én azonban boldogan megteszem, ha megkérn(t)ek rá

F: Molnár Stúdió

Boldog készülődést!  Üdv, Hubadúr ceremóniamester

Ceremóniamester + 1 dal rólatok
Ceremóniamester + 1 dal rólatok

Ha ceremóniamestert keresel, kattints ide!

Hubadur ceremoniamester logo  

A boldogságkapu jelentése

A fák alkotta természetes boldogságkapu
A fák alkotta természetes boldogságkapu

A boldogságkapu jelentése sokaknak rejtély marad, pedig szívesen átlépnek alatta az esküvőn.

A boldogságkapu kapuk romantikus változata

Honnan is ered a kapu, és annak mi a szerepe?

A várkapu valamely várnak rendszerint nagy, széles kapuja, amelyen a várfalakon belülre vagy a vár épületébe lehet jutni. (forrás: Arcanum)

Majd csak később jelentek meg a váron belüli porták egyszerűbb kapui, kapuzatai, sőt a hatalmas templomok kapui.

A várak, illetve városok a különböző égtájak, vagy más nagyobb városok felé kapukat emeltek, irányt mutatva a távozónak, és fogadást biztosítva az érkezőnek, zarándoknak.

A kapukon megjelentek a szimbolikus figurák, jelképek, az ártó szellemeket kiűzendő.

A keresztény kultúrkörben pedig megszemélyesíthető és könnyűszerrel beazonosítható a kapu: “Én vagyok a kapu. Aki rajtam keresztül megy be, üdvözül.” (János, 10,9)

Kultikus kapuk: Jeruzsálem, Hannibál a kapuk előtt, Santiago de Compostella…

Csókkapu
Csókkapu (Wikipedia)

A boldogságkapu, csókkapu kialakulása

Most meg fogsz döbbenni, mi köze a mezőgazdaságnak az esküvői dekoráció egyik leglátványosabb eleméhez, a boldogságkapuhoz!

Képzeljünk el két szomszédos legelőt, birtokot, ami kerítéssel volt körbekerítve. Ahhoz, hogy egyikből a másikba át lehessen járni, szükségképpen építeni kellet egy kaput, viszont amolyan hibabiztosra, hogy a szabadon eresztett állatok ne tudjanak átmenni rajta.

Ennek a furmányos logikának az eredménye lett a csókkapu: egy lengő kapu, ami nyitott/zárt állásban is egy U, vagy V alakú kerítésdarabhoz kapcsolódik, ezzel mindig záró funkciót biztosítva a kapunak.

Naná, hogy itt találkoztak a szerelmesek, anélkül, hogy át kelljen menni a másik birtokára!

Idővel pedig kis emelvény, dekoráció is került rá, majd a boldogság legnagyobb ünnepére, az esküvőkre is meghívást kapott, kissé módosult formában.

A boldogságkapu jelentése napjainkban

A boldogságkapu 2 világot választ el egymástól, egy különös világba biztosít átjárást.

Tehát átjárás két állapot között, ami lehet

 • az ismert és ismeretlen,
 • a hiányos és teljes,
 • a szegénység és gazdagság,
 • a magány és család stb.

A boldogságkapu – gondolva a várkapuk útindító szerepére – elindít egy hosszú, immáron közös úton, amely a házasságkötés napján kitekeredik a talpunk alatt.

A boldogságkaput készítik fából, kovácsolt vasból, és természetesen létezik műanyagból is. Vintage esküvők régi ajtókerettel, ajtóval “helyettesítik”. (ld. kültéri esküvő boldogságkapuja)

Feltétlenül gondoskodni kell a felrúgás-, eldöntésbiztos rögzítéséről a talajhoz.

Elhelyezésekor figyelni kell arra, hogy ne takarja ki a szertartás jeleneteit, főszereplőit, az ifjú párt, családtagokat, és könnyű lehessen megközelíteni.

A szertartás menetébe úgy is be lehet illeszteni, hogy ezen keresztül vonul be/ki a pár, de ha a hely másképpen nem rendezhető, akkor a szertartást követően a pár “elzarándokol” a boldogságkapuhoz, hogy alatta megcsókolják egymást, és meg tudják örökíteni a jelenetet.

fenti kép: Stiller Ákos

Boldog készülődést!  Üdv, Hubadúr ceremóniamester

Ceremóniamester + 1 dal rólatok
Ceremóniamester + 1 dal rólatok

Ha ceremóniamestert keresel, kattints ide!

Hubadur ceremoniamester logo  

Katolikus esküvő szövege angolul

cof

Katolikus esküvő szövege angolul a nemzetközi, kétnyelvű, angol-magyar esküvőkön

Katolikus esküvő szövege angolul – a bevonulás után

Catholic wedding text in English – after the entrance

We have come rejoicing into the house of the Lordfor this celebration, dear brothers and sisters,and now we stand with Krisztina and Stevem on the day they intend to form a home of their own.

For them this is a moment of unique importance. So let us support them with our affection, with our friendship, and with our prayer as their brothers and sisters.

Let us listen attentively with them to the word that God speaks to us today.
Then, with holy Church, let us humbly pray to God the Father, through Christ our Lord, for this couple, his servants, that he lovingly accept them, bless them, and make them always one.

 

Katolikus esküvő szövege angolul – a kérdések

Catholic wedding text in English – the questions

Dearly beloved, you have come together into the house of the Church, so that in the presence of the Church’s minister and the community your intention to enter into Marriage may be strengthened by the Lord with a sacred seal.

Christ abundantly blesses the love that binds you.

Through a special Sacrament, he enriches and strengthens those he has already consecrated by Holy Baptism, that they may be faithful to each other for ever and assume all the responsibilities of married life.

And so, in the presence of the Church, I ask you to state your intentions.

Kirisztina and Steve, have you come here to enter into Marriage without coercion, freely and wholeheartedly?

– I have.

Are you prepared, as you follow the path of Marriage, to love and honor each other for as long as you both shall live?

– I am.

Are you prepared to accept children lovingly from God and to bring them up according to the law of Christ and his Church?

– I am.

A szertartás folytatását az angol-magyar, kétnyelvű ceremóniamester oldalamon, itt találod:

Katolikus esküvő szövege angolul

üdv, Huba

A honlap további használatához a (lakodalmi) sütik használatát el kell fogadni. További információ

A (lakodalmi) süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás